4 Декември, 2023
​ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОВЕДЕ WACOM CONNECTED INKConnected Ink е събитие, което Wacom организира от няколко години с идеята да покаже на своите клиенти най-новите продукти и технологични решения.

До сега се е провеждало в страните на основните филиали и представителства на компанията, а именно Япония, Южна Корея, Китай, Австралия, Америка, Индия и Германия.

Тази година за пръв път Connected Ink се състоя в България.

АДКОМ и офиса на Wacom в България съвместно организирахме това мащабно събитие в рамките на 3 последователни дни под надслова Back to the Forest.


На 30 Ноември се състоя Creative Day, който събра творци и артисти от сферата на дигиталното изобразително изкуство, анимацията, гейм индустрията и много други.

Събитието беше открито със специална демонстрация на Иайдо - японско бойно изкуство с корени в 16-ти век. Участници в демонстрацията бяха Мартин Михайлов – 3-ти дан, Ласко Ласков – 3-ти дан, Светлозар Иванов – 5-ти дан - членове на Иайдо клуб София и Нихон Иайдо Кьокай с президент Такада Гакудо сенсей 10-ти дан иайдо.

В приятна, специално създадена „горска“ атмосфера, гостите имаха възможност да видят и тестват най-новите професионални дисплей -таблети Cintiq Pro 17 и Cintiq Pro 22.

Беше демонстрирано как най-новото приложение на Wacom – Youify ще промени бъдещето на творците и ще им даде възможност да защитят своите произведения на изкуството, както и да обменят лицензи.

Вторият ден Ink Vision Day беше посветен на технологичните решения на Wacom за бизнеса и по специално графичните таблети за подпис, които в днешно време все повече навлизат във всички сфери на бизнеса, в обществените структури и здравеопазването. Бяха представени ползите от този тип устройства, не само защото драстично намаляват използването на хартия, но подписа поставен на тях съдържа биометрия и го прави по-защитен и труден за имитация, в сравнение със саморъчния подпис върху хартия.

Последният ден от Connected Ink завърши с Конкурс за рисунка с графичен таблет, в който се включиха ученици от училища с разширено и професионално изучаване на изобразително и приложно изкуство.
Всички деца получиха подарък за смелостта да се включат в Конкурса, а първите трима и в двете възрастови категории получиха награди – графични таблети Wacom.
Две специални награди бяха дадени и от екипа на Wacom България. Наградите връчиха европейската и световна шампионка по художествена гимнастика Боряна Калейн и нейната лична треньорка Марияна Памукова с послание талантливите деца да стигнат върховете, които те са покорили.